Conflict eren
“Maak nooit ruzie met je leidinggevende”, adviseer ik graag. Als medewerker trek je in een conflict met hogere machten altijd aan het kortste eind. Maar ook onder collega’s loopt het vaak niet goed af. Ik ken vooral collega’s die elkaar na een conflict amper nog aankijken. Nee, conflicten trek ik niet aan.
Conflict eren, het boek van Shirine Moerkerken benader ik daarom met argusogen en toch ook met nieuwsgierigheid. We nodigen haar bij De Beuk uit voor een workshop. Wat ik een conflict noem, beschrijft Shirine als een disfunctioneel conflict. Daarbij wordt een derde betrokkene of betekenis buitengesloten. De kunst is om dat wat buitengesloten wordt, weer toe te laten. Shirine laat in haar boek gedetailleerd zien zij hoe zij dat doet. Het vraagt dat je het lef hebt om uit de pas te lopen, dat je de moed hebt om de vraag te stellen waarvan je voelt die je niet mag stellen en dat je het oordeel dat je niet uit mag spreken, toch uitspreekt. In mijn jargon heet dat liefdevol confronteren.
Door de aanpak van Shirine realiseer ik me dat ik mezelf meer mag uitdagen op dat vlak. In de pas lopen is makkelijk, maar met uit de pas lopen bereik ik meer. Ik ga aan de slag en ik wijs klagende mensen op hun eigen verantwoordelijkheid en ik kies positie bij een conflict tussen twee vrienden. Ik merk dat ik al te graag de lieve vrede bewaar, maar mensen accepteren het wel als ik de olifant in de kamer benoem.
Shirine Moerkerken weet me met haar boek in beweging te krijgen. Ik ben het helemaal met haar eens.
Shirine Moerkerken, Conflict eren. Conflict inzetten om verandering te veroorzaken. Amsterdam 2021, Boom Uitgevers