Heen en Weer
De fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel in Rotterdam gaat voor onderhoud zeven maanden dicht. Die sluiting raakt de bewoners in het hart van ons Rotterdammer zijn. We leven in Zuid en in Noord; we gaan vaak heen en weer. Wie bedenkt er nu dat je zo’n levensader dicht kunt gooien? Het college van B en W kiest voor een bus waarmee mensen en fietsen naar de overkant worden vervoerd, wat met een beetje file gauw drie kwartier duurt. Een groep bewoners wil een goede verbinding met een veerpont en komt in actie. Ik ben een van de actievoerders.
Bij de start ontmoeten we weerstand. Medebewoners vinden ons idee goed, maar zijn ervan overtuigd dat de politiek nooit van mening verandert als er iets besloten is. Een ambtenaar op het Rotterdamse stadhuis zegt tegen een van ons: “Nou meneer, een veerpont, dat gaat niet gebeuren.” Het is wel gebeurd. Na vier maanden heeft het college een nieuw besluit genomen, mede onder invloed van het rumoer dat wij veroorzaakten.
Onze actie laat zien dat het zin heeft om je te verzetten tegen besluiten die je niet goed vindt. Het hielp dat we een helder en emotioneel geladen doel hadden. We informeerden ons over de standpunten van de raadsfracties, we gingen inspreken bij de commissies, we gaven iedereen informatie (persoonlijk en in folders) over wat we problematisch vonden en wat beter kon, we gebruikten www.petities.nl om steun te organiseren, we schakelden de lokale media in.
Onze actie laat zien dat besluiten beter worden als burgers meedenken over de ontwikkeling van de stad. Voor een deel loopt besluitvorming via de politiek en het maatschappelijke middenveld, maar voor een deel ook via burgers die zich op een issue organiseren, zoals de fietstunnel. Besluiten worden beter als iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt.
Stel je voor, er komt vanaf december zeven maanden lang een veerpont over de Maas. Dat wordt een mooie en aangename oversteek van vijf minuten. Ik verheug me al op de lente en de zomer.
Wat helpt:
- Bespreek met je groep wat je doel is – hoe concreter hoe beter.
- Geef alle partijen de relevante informatie die je vanuit de praktijk kent.
- Geniet van de samenwerking met bewoners, ambtenaren en de politiek.
Soms valt dat niet mee, maar “de meeste mensen deugen”[1].
Wilma Ruis
oktober 2019
[1] Rutger Bregman, De meeste mensen deugen. De Correspondent 2019