Inspirerende Berlijnreis met Beuk-collega’s

Voor de terugreis met de nachttrein

Dit jaar gingen we – natuurlijk per trein – naar Berlijn en was ons thema: op zoek naar protest en tegenmacht. In Berlijn zelf verplaatsen we ons per fiets: ideaal! De gids van onze fietstour had speciaal voor ons een route ontworpen langs plekken waar burgerinitiatieven zich verzet hadden tegen sloop en voor behoud van groen (Tempelhof!), gebouwen, wijken, en vooral leefbaarheid van de snel groeiende stad.

We gingen op bezoek bij de Bertelsmann Stiftung. Door Stephan Vopel, directeur van het Berlijnse kantoor van deze onafhankelijke stichting voor democratie, werden we onthaald op een verhaal over hun overtuiging dat politiek, samenleving en bedrijfsleven samen moeten werken voor sociale verandering. De stichting creëert ruimte voor deliberatie, over democratische versterking, burgerparticipatie, sociale cohesie. Ze onderbouwt haar werk met tal van wetenschappelijke onderzoeken en beschikt over zeer waardevolle data.

Bij de Deutscher Gewerkschaftsbund, de unie van Duitse vakbonden, nam strateeg Anna Brückner ons mee in de manier waarop de vakbeweging stelling neemt tegen de AfD en zich systematisch inzet voor een dialoog met bondsleden die AfD stemden, maar nog vatbaar zijn voor democratische waarden. De DGB ervaart dat juist vakbonden heel geschikt zijn om de democratie te versterken, omdat ze direct contact hebben met de werkvloer, onder meer via ondernemingsraden, en zich inzetten voor perspectief op goede arbeids- en levensomstandigheden, de basis voor sociale cohesie en vertrouwen in de democratie.

In het Humboldt Forum kregen we rondleidingen over de Duitse geschiedenis met kolonialisme en over de de impact van wat er in Berlijn gebeurde op de wereld en andersom.

Ten slotte hadden we een indringende ontmoeting met mensen van Jüdische Stimme, over hun strijd om hun eigen geluid te laten horen, in een land dat rechtlijnig en uitsluitend de koers van Israël verdedigt en geen ruimte laat voor kritische opvattingen.

De ontmoetingen met moedige en volhardende mensen en organisaties, die opstaan tegen anti-democratische ontwikkelingen, waren heel inspirerend en riepen voor ons de vraag op wat onze rol is, als mensen, als consultants, als netwerk van professionals. We zijn daar voorlopig niet over uitgepraat!